Vi uppmanar media att granska och rapportera om kulturkriget mot dragqueens

Vi uppmanar media att granska och rapportera om kulturkriget mot dragqueens

Den 23 augusti genomförde teatersällskapet Bland Drakar och Dragqueens två av sina enormt populära sagostunder för barn på biblioteket i Arvika. Sällskapet, som grundade fenomenet med sagostunder för barn framförda av dragshowartister har turnerat sedan 2017, med upp till 200 föreställningar om året. Båda föreställningarna blev direkt fullbokade, men nyheten möttes inte bara av kärlek utan även av hat.

Under flera dagar rasade en hatstorm online, med en ström av hbtq-fientliga påhopp dygnet runt. Biblioteket i Arvika vittnade om att de aldrig varit med om något liknande. Trots hatet och trakasserierna genomfördes föreställningarna som planerat, och blev en stor succé.

I ett försök att belysa näthatet publicerade Petter Wallenberg, grundare och regissör för Bland Drakar och Dragqueens ett inlägg på gruppens Facebook-sida. Då gick Sverigedemokraterna i Staffanstorp in med en kritisk kommentar direkt riktad mot gruppen. De mötets av stark kritik, både från Bland Drakar och Dragqueens och många hundra följare. Skärmdumparna från inlägget blev virala och har fått över 2000 gilla-markeringar. I samband med detta raderade SD Staffanstorp sin kommentar. Istället gick de in och skrev på Petter Wallenbergs personliga Facebook-sida.

Samtidigt kontaktade Victoria Tiblom, riksdagsledamot för SD och verksam i Skåne län, Arvika kommun och begärde ut uppgifter om teatersällskapets bokning, trots att detta alltså gäller en helt annan del av landet. Detta agerande bryter mot principen om armlängds avstånd mellan politik och kultur, en princip som det råder politisk enighet om i Sverige.

Det är inte första gången som SD angripit teatersällskapet eller dragshow. Bland Drakar och Dragqueens tillhör inte samma grupp som fått kritik för sina artistnamn av lokalpolitiker i södra Sverige. Men likväl har de angripits av SD. I samband med en Bland Drakar och Dragqueens-turné i Örebro tidigare i år lämnade Sverigedemokraterna Askersund in en motion till kommunfullmäktige i Askersund om att “Inte lägga skattemedel på evenemang där barn upp till 15 års ålder och transvestiter tillsammans ingår”. De skrev också:

Man har nyttjat små barn som åskådare för att vuxna män ska tillfredsställas genom att få inta scenen.

Petter Wallenberg skrev då ett yttrande till kommunen, varpå motionen avslogs. Han säger:

”Att offentliga företrädare felaktigt anklagar professionella kulturutövare för att utnyttja barn är oacceptabelt. Denna typ av retorik kan ses som en felaktig anklagelse om ett allvarligt brott. I Sverige är det brottsligt att falskt anklaga någon för brott, vilket kan resultera i en fängelsedom för falsk tillvitelse. Intressant nog är SD:s ordval och formuleringar nästan identiska med det nynazistiska hat och hot som vi i “Bland drakar och dragqueens” fått utstå genom åren.”

I juli 2023 utsattes teatersällskapet för ett nynazistsiskt attentat i Jönköping där 200 barnfamiljer kommit för att se deras föreställning. Så sent som i februari 2024 försökte två högerextremister, varav åtminstone en av dem är kopplad till NMR, storma gruppens sagostund för barn i Haninge i Stockholm.

Petter Wallenberg fortsätter:

”När offentliga företrädare i Sverige år 2024 både otillbörligt blandar sig i kommunal verksamhet och hetsar mot enskilda kulturutövare för att dessa är hbtq-personer – då är det ett hot, inte bara mot oss, utan mot hela det fria kulturlivet och demokratiska samhället.”

”Vi uppmanar media att granska och rapportera om dessa händelser som en viktig del av den politiska debatten, kulturkriget mot dragqueens och det allt mer aggressiva samhällsklimatet i stort.”

Mer info här.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.