VANLIGA FRÅGOR

Vad är Bland drakar och dragqueens?

Bland drakar och dragqueens är ett svenskt dragshow-teatersällskap som skriver böcker och framför sagostunder, teater och musikaler för barn, unga och vuxna.

 

Verksamheten startade 2017 och består av grundaren, regissören och författaren Petter Wallenberg och de tre kända dragshowartisterna Inga Tvivel (Jan Ericson), Björta (Björn Törnblom) och Tant Henrik (Henrik Johansson).

Sedan premiären på Stockholms Stadsbibliotek har teatersällskapet turnerat Sverige runt oavbrutet med över 150 föreställningar om året, riksomfattande folkparksturnéer och sålt ut Konserthuset Stockholm tio gånger. Med turnéer i två länder har vi vuxit till Nordens största dragshow-teatersällskap.

 Du kan läsa mer om vårt utbud här.

 

Vi framför både sagostunder, egenskriven teater och musikaler. Vår musikal Lilla Jag och Drakarnas drottning har gjort succé med klassiska musiker på Konserthuset Stockholm och turnerar landet runt med Folkets hus och parker. Vi framför även vår föreställning ”Dracula” som är en kreativ nytolkning av den klassiska romanen, utformad för att inkludera personer med funktionsvariationer.

 

Bland drakar och dragqueens har utvecklat en egen teaterform som vi kallar dragshow-teater. Den har vuxit fram ur glamorös dragshow, fantasifullt sagoberättande och interaktiv teater. Publiken görs hela tiden delaktig genom sång, dans, rörelser och övningar som är lätta för alla att delta i. Här kan du se ett inslag från när vi var med i TV4 Nyhetsmorgon. (14 min)

 

Vi brinner för att tillgängliggöra litteratur och kultur för fler målgrupper, därför arrangerar vi även studiecirklar, seminarier och workshops.

 

Vad är dragshow?

Dragshow är en konstform som funnits i många århundraden, från antikens Grekland till Shakespeares England. Konstformen handlar om att uttrycka sig fritt med färg, form, fantasi och visuellt överdåd, oavsett könstillhörighet. Det finns både drag queens och drag kings, och allt däremellan, och många som blandar olika uttryck och leker fram sin egen variant. Det finns inga regler, utan alla kan utöva konstformen som de vill.

 

Bland drakar och dragqueens verkar i den folkliga, svenska dragshow-traditionen. Vi brukar säga att vi är en blandning av After Dark och Fem myror är fler än fyra elefanter, eftersom vi använder dragshowens glamour som scenkonstnärliga, pedagogiska och inkluderande verktyg.

 

Varför uppträder ni för barn och unga?

Bland drakar och dragqueens har repertoar för flera målgrupper, både vuxna, ungdomar och barn. Vår barnteater har blivit särskilt populär eftersom vi har ett läsfrämjande och individstärkande syfte. Låt oss förklara:

 

Läsandet minskar drastiskt bland barn och unga idag. Samtidigt ökar mobbing, utanförskap och psykisk ohälsa. Det vill vi ändra på. Därför framför vi interaktiva sagostunder och föreställningar för barn i åldern 3-9 år. Målet är att väcka läslust och motverka utanförskap genom mötet mellan dragshow och sagornas förtrollade värld som visar att alla får vara som de vill.

 

För många barn är våra föreställningar ren underhållning medan det för andra är stärkande att se att det finns olika sätt att vara och uttrycka sig på. Det räcker så. Vi låter alla tolka upplevelsen på sitt eget sätt, och fokuserar på det allmänmänskliga i sagor, teater, sång och dans. Det som främst särskiljer oss från “vanlig” barnteater med t.ex. clowner, är att våra clowner är lite mer glamorösa.

 

Barnen görs hela tiden delaktiga genom allsång, rörelser och interaktiva övningar. De får gärna peka, avbryta, tänka högt, fråga och ta plats. Vårt mål är att stärka varje barns tro på den egna förmågan att komma till tals, påverka sin omvärld och delta i samhället, i enlighet med barnperspektivet i FN:s barnkonvention.

 

Vilka är artisterna?

Ensemblen består av grundaren, regissören och manusförfattaren Petter Wallenberg och de tre kända svenska dragartisterna Inga Tvivel (Jan Ericson), Björta (Björn Törnblom) och Tant Henrik (Henrik Johansson). Artisterna är alla professionella skådespelare från Sveriges största teaterscener som Kungliga Operan och Stadsteatern, samt även utbildade och yrkesverksamma lärare och pedagoger.

 

Vilka böcker läser ni på sagostunderna?

På våra sagostunder högläser vi våra egenskrivna sagor ur vår sagobok Bland drakar och dragqueens: Sagobok. Det är våra lekfulla nytolkningar av klassiska sagor som Askungen, Rödluvan och Hans och Greta, som vi förflyttat till nutid och barn och ungas verklighet idag. Det är glitter, glädje, spänning och humor, men också allvar och eftertanke om vikten av att vara snälla mot varandra. Sagostunderna är föreställningar, där högläsning varvas med uppträd­anden, sång, dans och interaktiva övningar. Du kan höra ljudboken på alla stora streamingtjänster, inläst och dramatiserad som ljudteater av regissören och artisterna själva.

 

För äldre målgrupper och personer med intellektuella funktionsvariationer skapar vi föreställningar av klassisk litteratur som Bram Stokers Dracula och Selma Lagerlöfs Körkarlen, som vi tillsammans med experter omarbetar till lätt svenska, med syn-, hörsel- och känselintryck, som gör dem enklare att förstå.

 

Har Bland och dragqueens fått kritik?

Nej, Bland drakar och dragqueens har inte fått någon kritik. Vår verksamhet är inte del av det amerikanska konceptet Drag Story Hour, eller den lokala duon i Skåne vars artistnamn har kritiserats av politiker. Men till följd av det allt hårdare samhällsklimatet har vi dessvärre blivit måltavla för hat, och har därför välutvecklade säkerhetsrutiner.

Bland drakar och dragqueens lyfts regelbundet fram av flera tongivande politiker och opinionsbildare samt har tilldelats flera priser. Vi har vunnit Pelle Svanslös ”Våga vara snäll”-pris, Läsande Förebilder av Bonnierförlagen, Läsrörelsen och Berättarministeriet och International Gay And Lesbian Culture Network. För sitt arbete med Bland drakar och dragqueens utnämndes grundaren Petter Wallenberg till “Årets folkbildare 2022” av Stockholms stad.