Hot mot sagostund!

Hot mot sagostund!

När Bland drakar och dragqueens” kom till Östersunds bibliotek dök en hotfull man upp och polis kallades till platsen. SVT Jämtland skriver att mannen är känd för att ha sympatier inom Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

Henrik Johansson, skådespelare, dragshowartist som är en av medverkande i ”Bland drakar och dragqueens”:
– Jag kom till Östersunds bibliotek och blev väl mottagen. Bibliotekarien frågade mig om vi tagit emot några hot och jag ställde samma fråga. Då kom det fram att NMR varit där tidigare. Jag bytte om och gick ner för att börja den första sagostunden. Barnen var glada och engagerade, de klädde ut sig till drakar, prinsessor, rödluvor och superhjältar. Efter första sagostunden ser jag att en man ställt sig i närheten och stirrar på mig medan jag intervjuad av Östersunds-Posten. Jag får höra att han tidigare setts i NMR-sammanhang. När reportern uppmärksammar honom blir han aggressiv i tonen och uttrycker sin avsky mot arrangemanget.

Ordföranden för RFSL i Östersund fick ta emot flera hot från mannen. Polis kallades till platsen. Efter att mannen till slut lämnat biblioteket kunde söndagens andra sagostund börja.

– Hela händelsen var väldigt obehaglig men sköttes bra av alla på plats så att barnen inte kände sig obekväma. Jag blev skakad men var fast besluten att genomföra den andra sagostunden. Det blev till slut ännu en jättefin stund och det kändes som en seger, säger Henrik Johansson.

Petter Wallenberg, initiativtagare och konstnärlig ledare för ”Bland drakar och dragqueens”:

– Det här är ett projekt som är väldigt uppskattat bland barn runt om i landet, och samtidigt finns det en liten grupp vuxna som hatar oss. Men vi får enormt mycket stöd, vi vet att vi behövs och vi är inte rädda. Turnén fortsätter som planerat. Vi kommer att föra en tätare dialog om säkerhetsaspekten med varje plats vi besöker framöver. Vi ger inte upp utan kommer fortsätta att sprida magi och glädje och visa barn att alla får vara den de är, säger Petter Wallenberg.

Ett flertal svenska medier skriver om incidenten:

SVT Nyheter rapporterar om det här: 
QX rapporterar om det här:
Östersundsposten rapporterar om det här:

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.