Med anledning av det stora intresset för att dragshowartister framför sagor för barn

Med anledning av det stora intresset för att dragshowartister framför sagor för barn

Fenomenet att dragshowartister framför sagor för barn finns på olika platser och genomförs på olika sätt av olika aktörer, fristående från varandra. “Bland drakar och dragqueens” är Nordens största teaterproduktion med dragshow för barn och unga, och så här jobbar vi:

”Bland drakar och dragqueens” är en prisbelönt teaterproduktion som är en blandning av läsfrämjande sagoläsning och interaktiv barnteater. Produktionen är skapad av regissören och författaren Petter Wallenberg och hade premiär på Stockholms stadsbibliotek 2017. Ensemblen består av de tre kända svenska dragshowartisterna Inga Tvivel, Björta och Tant Henrik. Artisterna är alla professionella skådespelare från Sveriges största teaterscener som Kungliga Operan och Stadsteatern, samt även utbildade och yrkesverksamma lärare och pedagoger. 

”Bland drakar och dragqueens” har turnerat landet runt oavbrutet i fem år. Vår teaterproduktion har vunnit flera priser och med tiden utvecklats till egenskrivna musikaliska föreställningar tillsammans med klassiska musiker på Konserthuset Stockholm och gästspel på Brooklyn Public Library i New York. Bara det senaste året har vi dessutom slagit publikrekord med över 100 föreställningar i hela Sverige.

Våra föreställningar är en blandning av läsfrämjande sagoläsning, glamourös show och interaktiv barnteater. Publiken görs hela tiden delaktig genom sång, dans, rörelser, fantasifulla övningar som att önska sig vad de vill med magiskt “önskeglitter” och annat som är lätt att delta i.

”Bland drakar och dragqueens” är utövare av konstformen dragshow, som just nu är populärare än någonsin, inte minst tack vare teveserien RuPaul’s Dragrace. Den svenska grenen av dragshow etablerades redan för nästan femtio år sedan av teatergruppen After Dark, med fokus på show, glamour och folklighet à la Melodifestivalen. 

Vi läser både klassiska sagor som Hans och Greta, och nya som Lilla björn och den stora översvämningen. För äldre målgrupper med intellektuella funktionsvariationer skapar vi föreställningar av klassisk litteratur som Bram Stokers Dracula och Selma Lagerlöfs Körkarlen, som omarbetats till lätt svenska som gör dem enklare att förstå. Publiken görs hela tiden delaktig genom att räkna färger, dansa, sjunga och mycket annat som är lätt att delta i.

För många barn är våra föreställningar ren underhållning medan det för andra är stärkande att se vuxna som klär sig annorlunda. Det räcker så. Vi låter varje barn tolka upplevelsen på sitt eget sätt, och fokuserar på det allmänmänskliga i sagor, sång, fest och dans. Det främsta som särskiljer oss från “vanlig” barnteater med t.ex. clowner, är att våra clowner är lite mer glamorösa. 🙂

Vårt syfte är att skapa högkvalitativ scenkonst, som samtidigt väcker läslust, eftersom produktionen till syvende och sist har en läsfrämjande kärna.

Vi hoppas att vi ses snart på en av våra föreställningar ute i landet!

 

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.