Nazistattentat mot vår musikal

Nazistattentat mot vår musikal

I lördags utsattes vår musikal “Lilla Jag och Drakarnas drottning” för nazistattentat.

När vår folkparksturné kom till Birkagården Folkets Hus i Jönköping var lokalen avspärrad och hotfulla budskap från Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) hade satts upp, i ett försök att stoppa föreställningen. Polis tillkallades och trots hotet så genomfördes föreställningen inför en fullsatt lokal. Vi vägrar låta hatet vinna och gör allt för att inte skapa otrygghet och oro hos publiken.

Detta är inte första gången som vi i teatersällskapet Bland drakar och dragqueens utsätts för angrepp från nazister. Petter Wallenberg, grundare av sällskapet samt regissör av denna dragshowmusikal hälsar:

“Först och främst vill jag vill vara ytterst tydlig med att vi aldrig ställt in enda föreställning och kommer fortsätta vår folkparksturné i hela landet, trots hotet. “Lilla Jag och Drakarnas drottning” är vår populära musikal för barn, med allsång, dans och levande klassisk musik. Den handlar om en liten drake och budskapet är att vi människor ska vara snälla mot varandra. Men tyvärr så finns det extrema krafter som vill stoppa detta och skapa otrygghet.

Vi i “Bland drakar och dragqueens” har hotats av nazister flera gånger genom åren. Vi har utsatts för hatstormar, med trakasserier och hot om att utsätta oss för våld. Det är fruktansvärt att det är så här i Sverige 2023. Men vi viker oss aldrig för hoten, utan har välutvecklade säkerhetsrutiner så att vi kan genomföra våra populära föreställningar för vår publik, vars kärlek är så mycket större än de få hatiska rösterna. Vi fortsätter att kämpa för ett fritt kulturliv och ett demokratiskt samhälle, där alla barn kan växa upp utan hat och otrygghet, en glittrande musikal åt gången.”

Flera av landets största medier rapporter om attentatet, se några av dem här: SVT  DN QX Jönköpings-Posten

Läs mer här.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.