Tack för allt stöd!

Tack för allt stöd!

Vilken vecka det har varit! En riktig berg-och-dalbana av djupt svarta dalar och högt kärleksfulla toppar!

”Bland drakar och dragqueens” har sedan premiärsäsongen på Stadsbiblioteket i Stockholm turnerat land och rike runt med dragartister som läser sagor för barn, men det är först den senaste veckan, efter att vi utsatts för nynazistiska attentat, som vi blivit den verkligt stora snackisen. Attentaten väckte inte bara motreaktioner i form av kärleksprotester, utan vi fick även stöd från etablerade politiker i kommunfullmäktige ute i landet. Vårt lilla sagoprojekt har plötsligt hamnat i politikens hetluft!

Även om det såklart gjorde oss förbannade att någon försökte sabotera vårt arbete så tar vi ändå motståndet med ro. Det är inget nytt för oss. Dragartister är luttrade och våra tuffa sagotanter genomförde helt sonika sagostunderna, med barnens välbefinnande i fokus, trots hoten. Konstformen dragshow har ju alltid väckt starka känslor från olika håll, oavsett ideologisk hemvist. Vissa hatar den medan andra älskar den. Men det som är spännande är att när dragshow genom vårt projekt möter barn så möter den en ny publik som inte har några förutfattade meningar utan endast reagerar på det de ser och upplever i stunden.

Barn är den tuffaste publiken som finns eftersom de brukar visa direkt om de inte gillar något. Men precis som vuxna så älskar många barn glamour och underhållning, och det är ju precis vad ”Bland drakar och dragqueens” är, vilket är anledningen till att publiken fortsätter att strömma in år efter år. Barn fattar grejen. De lyssnar till spännande berättelser och fascineras av sagoberättarens paljetter och glitter, vilket de associerar med enhörningar, prinsessor och andra fantasifigurer de känner igen från sagorna. Det är lek och förvandling, precis som i barnens egna värld. Det är bara vissa vuxna som läser in annat i det.

Av alla de hundratals barn vi möter från norr till söder bryr sig de flesta inte om huruvida sagoläsaren är klädd som en tant eller farbror. För vissa barn blir mötet med dragartisterna ett stärkande sätt att se att man får låta sin fantasi blomma ut, medan det för andra endast är underhållning. Men en sak är säker – om barn har några funderingar så brukar de fråga rakt ut. Ett fint exempel på detta är när en av våra sagodrottningar besökte ett bibliotek i en förort till Stockholm och denna konversation ägde rum:

Barn: ”Varför är du klädd som en prinsessa?”

Sagodrottning: ”För jag tycker om det.”

Barn: ”Jag tycker om glass.”

Och med dessa ord vill vi tacka för all er kärlek och support den här veckan och alla andra veckor. Det är underbart att se att ”Bland drakar och dragqueens” fortsätter att nå ut och hitta ny publik och så länge ni fortfarande vill ha våra sagostunder så kommer vi fortsätta att resa land och rike runt med handväskorna fulla av sagor. Tillsammans står vi upp för frihet, fantasi och glamour – en glittrande saga åt gången.

Varma hälsningar, 

Petter Wallenberg

Grundare och konstnärlig ledare, 

”Bland drakar och dragqueens”

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.